Onderhoud

Onze baan vergt veel onderhoud. Hiervoor hebben we veel vrijwilligers nodig. Elke 2de zaterdag van de maand is er klus zaterdag. De koffie zal klaar staan vanaf 9 uur. Wil je op een ander moment komen klussen overleg dit dan even met Wout.

Door werkzaamheden op en rondom de baan te verrichten is het mogelijk om uw vrijwilligersbijdrage terug te verdienen.

 

 

Zoals een ieder van jullie ongetwijfeld al gehoord of gezien heeft, zijn ‘we’ op ons sportcomplex van de Bataaf druk bezig met de aanleg van een nationaal parcours voor de BMX-sport. De BMX-baan zal medio november 2018 klaar moeten zijn en is dan 325 meter lang, begint met een circa zes meter hoge startheuvel, heeft drie spectaculaire bochten en zal als enige in Nederland een mooie waterpartij bezitten. Dit is slechts mogelijk geworden dankzij een royale gift uit het fonds van de J.C. Ruigrok Stichting, wiens naamgever uit Vogelenzang in 1983 overleed.

We weten allemaal dat onze voorzitter de vereniging graag jong, wild en fris wil houden en daarom altijd op zoek blijft naar nieuwe uitdagingen. Dus toen Weite hoorde van de nood van de Vijfhuizenaar Wout Maerten, die zijn zoon Jeffrey en dochter Jennifer nergens goed kon laten trainen met hun BMX-fietsen, had Weite enkele ogenblikken later de eerste contouren van een BMX-baan al in zijn hoofd zitten. Maar ja, zoveel geld was er niet meer om dit direct te financieren. Dus dat plan mocht even in de ijskast gezet.

De Cheque
Totdat de voorzitter in bijzijn van Matthijs Büchli, de winnaar van de Olympische zilveren medaille op de keirin, in mei van dit jaar ineens een cheque krijgt overhandigd van de JC Ruigrok Stichting (zie foto 1). Een cheque van maar liefst vijftig mille. Deze JC Ruigrok Stichting, de naamgever was eigenaar van de hek- en rasterwerken fabriek in Vogelenzang, heeft als doel om met het fonds initiatieven op het gebied van sport en bewegen, cultuur, natuur, milieu en wetenschap te ondersteunen. Zo kon de droom snel werkelijkheid worden en om die reden zijn alle vrijwilligers en een ploeg van Wout Maerten druk in de weer gegaan. Hoe het er momenteel voor staat en hoe het gaat worden, gaan wij jullie zoveel mogelijk proberen uit te leggen in de volgende alinea’s.

De BMX-baan
De BMX-baan van HSC de Bataaf gaat 325 meter lang worden en komt in de driehoek te liggen tussen de laatste twee bochten naar de finish en ‘het tussenweggetje’ (zie tek. 2). De startheuvel A (zie tek. 3), één van de grootste kopzorgen, moet natuurlijk stevig, stabiel en zo’n zes meter hoog worden. Deze zal geplaatst worden in de binnenkant van de voorlaatste bocht naar de finish. Op de startheuvel komt natuurlijk een valklep, maar de steilte van de heuvel zal dragelijk worden, omdat we de jongste jeugd geen al te groot schrikeffect willen geven. Na de startheuvel rijden we het langste rechte eind naar de eerste kombocht B, die betegeld zal worden met klinkertjes en behoorlijk hoog zal worden (zie foto 4). Na deze bocht gaat het, parallel aan de wielerbaan, in tegengestelde richting naar achteren. Dit stukje baan komt op de huidige sloot te liggen (zie foto 5). Dan komt de volgende kombocht C in zicht die de renners 180 graden draait richting de laatste kombocht D. Ook deze bocht draait 180 graden maar nu richting de finishlijn F. Tussen de startheuvel met de eerste rechte baan en de finishbaan komt er een waterpartij te liggen (zie foto 6). Dit is nodig voor de waterhuishouding en het levert ook de benodigde grond op voor de demping van de sloten.

De Uitvoering
Wout Maerten heeft één van Neerlands beste parcoursbouwer gevraagd het parcours te tekenen en aan te leggen. Deze Yoeri Beukeveld is het gelukt om alles in de driehoek in te passen en gaat de toplaag neerleggen en het parcours voorzien van alle finishing touches. Want hij gaf direct aan dat hoe meer wijzelf doen, hoe goedkoper het aanleggen zal gaan kosten. Er wordt nu dan ook flink gewerkt met graafmachines om de bochten alvast grof neer te leggen met betonplaten, grond en zand. Vanuit het jury-hok en vanuit het clubhuis moeten leidingen gelegd worden voor de elektriciteit, water en nog veel meer zaken. Er wordt ook ijverig gezocht naar verlichting om op de baan te zetten en naar andere voorzieningen die de BMX-baan kunnen verbeteren en verfraaien. Dus als jullie nog wat weten en/of tegenkomen wat er gebruikt kan worden…....meldt je bij Weite of Wout.

De Toekomst
Dit jaar zal er wegens de werkzaamheden geen cross van de Amsterdamse Cross Competitie worden georganiseerd, maar de club gaat wel verder met de eigen club-crossen. De volgende jaren doen we wel weer mee met de Amsterdamse Crosscompetitie, al zal het parcours anders zijn. De BMX-baan zal in het begin van 2018 zo goed als klaar zijn en dan komen er nationale wedstrijden, een jeugdopleiding en trainingen op de baan. Deze baan van de wielervereniging HSC de Bataaf krijgt een referentie van nationaal niveau, dus mogen er wedstrijden gereden worden uit de nationale BMX-competitie en ook een toekomstig NK zou hier mogelijk moeten zijn. En als het mogelijk is, zal dat ook wel gaan gebeuren, misschien 2021???

De Tekeningen en Foto’s

1. De cheque van de JC Ruigrok Stichting met links Matthijs Büchli en rechts Weite Haaijer

2. Toekomstige BMX-baan van de wielervereniging HSC de Bataaf te Zwanenburg


3. De zes meter hoge startheuvel met de valklep en minimaal steile afzink

4. De achter- en voorkant van de eerste kombocht B in week 34

5. Het gedeelte waar het tweede rechte eind komt, bovenop de sloot

 

6. Tussen de gespannen touwtjes komt een prachtige vijver, zie tekening 2.