Afgelopen zaterdagochtend 27 januari gingen rondom de klok van acht uur vele wekkers af. De één sprong direct uit bed, schoof de gordijnen op een kleine kier om even naar buiten te gluren wat voor weer het was. Om eventueel de wielerkleding, die al sinds gisteravond in de juiste volgorde lag, nog aan de weersomstandigheden aan te passen. De ander douchte snel, kleedde zich snel aan en zorgde ervoor dat alles weer mee ging wat nodig was om deze crossdag weer goed te kunnen organiseren. Zijn de juiste rugnummers er nog en had ik de spelden al klaar liggen? De bloemen en bekers staan klaar en die laden we in de auto. Heb ik alle wielen bij me, mijn bidon en mijn koolhydraatrijke repen? Mijn fiets staat klaar en de banden zijn op spanning. Kom, ik ga.
 
Zo hadden we allemaal onze zorgen zo op deze vroege ochtend. Maar we stonden niet voor niks zo vroeg op: er moest gekoerst worden. Het ging vandaag om de knikkers: de bloemen en de bekers. De finale van de Bataaf CrossCompetitie is niet iets om zomaar aan je voorbij te laten gaan. Misschien schuif je nog een plaatsje op, naar boven hoop je natuurlijk, of probeer je de opgebouwde voorsprong kostte wat het kost toch nog vast te houden. Het weer lacht ons toe: het is droog en niet mistig, maar er staat een aardig windje. Die weliswaar uit het zuiden komt, maar best wel fris aan voelt.
 
De één gaat met de auto, de ander fietst naar de Bataaf, maar als je aankomt op het Bataafcomplex dan voelt het direct al gezellig aan. Er staan wat fietsen in de rekken en er is al wat bedrijvigheid: niet alleen renners die het parcours verkennen, maar er rijdt ook al een bulldozer over het terrein. Waarschijnlijk is die er om enige orde op de BMX-baan te scheppen. In de kantine wordt er driftig ingeschreven, koffie getapt en druk gekletst. In de kleedkamers heerst er serene rust, want je bent cool en je wilt dat uitstralen. Cool genoeg om te knokken voor je plek. In gedachten waan je jezelf al op het aanstaande WK in Valkenburg op die beroemde en vermaledijde Cauberg. Je denkt je net zo goed te voelen als Mathieu van der Poel, Lars van der Haar of Corné van Kessel. Of als Maud Kaptheijns, Sophie de Boer of Talitha de Jong.
 
Nog even het parcours verkennen, niet de tijd vergeten, want voor je het weet is het tien uur en rijd je ergens achter op het parcours en uit zicht van de jury. Als je uit deze nachtmerrie ontwaakt sta je al aan de start, je jasje gaat uit. Nog één minuut. Die minuut duurt de ene keer lang en de andere keer vliegt het om, maar als je dan vertrekt dan gooi je er meteen alles uit om maar voorin te komen en te blijven. De eerste bocht goed doorkomen, dat is waar je aan denkt. Eenmaal die bocht door kan je blij, tevreden, ontevreden of teleurgesteld zijn. Maar er kan niet bij de pakken worden neergezeten. Strijd moet er geleverd worden. Je ademhaling wordt al luider en je benen dikker. Blijf dus voorlopig maar in het wiel van je voorganger. Al rijdt ’ie langzaam maar zeker van je weg. Kom op. Na vijf minuten weet je je plek eigenlijk al en dat zal niet meer veranderen.
 
Herkennen jullie jezelf in dit verhaal? We hopen van wel. Zo zal het zaterdagochtend 27 januari best gelopen kunnen zijn. Feit is dat de uitslagen van de Bataaf CrossCompetitie 2017-2018 gelopen zijn en dat we het ermee moeten doen.
 
Dames en heren crossers: het was ons een waar genoegen jullie te ontvangen en volgend jaar maken we er nog een groter feest van. Tot dan!
 
Uitslagen 27 januari:
 
Jeugd
1. Jade Wuurman
2. Collin Westbroek
3. Femke Reemeijer
4. Christiano Wilshaus
5. Jeffrey Zwart
 
Heren basislicentie
1. Robin Hink
2. Patrick van Gerwen
3. Henkjan Millenaar
4. Rob de Heus
5. Frank de Haan
 
Heren wedstrijdlicentie
1. Niels Reemeijer
2. Serginho Wilshaus
3. Michael Bron
4. Wilbert Mesman
5. Maup van Gerwen
 
 
Einduitslagen Bataaf Cross Competitie:
 
Jeugd
1. Femke Reemeijer
2. Jeffrey Zwart
3. Christiano Wilshaus
 
Heren basislicentie
1. Henkjan Millenaar
2. Patrick van Gerwen
3. Robin Hink
4. Rob de Heus
5. Frank de Haan
 
Heren wedstrijdlicentie
1. Niels Reemeijer
2. Wilbert Mesman
3. Maup van Gerwen
4. Serginho Wilshaus
5. Michael Bron
 

Heren wedstrijdlicentie

Jeugd

Heren basislicentie

Reacties zijn gesloten.